Ajankohtaista

Tableaun Euroopan konferenssi on kasvattanut kokoaan ja suosiotaan vuosi vuodelta. Tänä vuonna noin kahden tuhannen osallistujan TC Europe järjestettiin Lontoossa 3.-5. heinäkuuta ja myös Solutive oli mukana menossa neljän hengen voimin. Matkaan lähtivät kokenut konferenssikävijä Seppo sekä ensikertalaiset Kalle, Pauli ja Antti.

Tableau Conference Europe 2018 Solutive

Konferenssiohjelma oli pakattu täyteen toinen toistaan mielenkiintoisempia koulutussessioita, asiakaskeissien esittelyjä ja keynote-puheenvuoroja. Asiapitoisemman ohjelman ohella konferenssi tarjosi myös erinomaiset puitteet verkostoitua asiakkaiden, partnereiden ja tapahtumaa sponsoroivien teknologiatoimittajien kanssa. Eikä sovi unohtaa Data Night Out -iltabileitä, jotka vaikuttivat olevan monille kolmen päivän todellinen kohokohta.

Lyhyt virallinen videokooste tapahtumasta:

Tsekkaa myös konferenssin virallinen YouTube –playlist, josta löytyvät lähes kaikki keynotet sekä breakout -sessiot (katso Solutiven top 3-listat jutun loppuosasta!): http://www.youtube.com/

Keynotet

Ensimmäisessä keynotessa Tableaun EMEA-alueen Vice President James Eiloart kertoi näkemyksensä analytiikan merkityksestä ja yhteisöjen voimasta. Päällimmäisenä viestinä puheenvuorosta jäi mieleen se, että pelkkä tuote ei yksinään ratkaise yhtään ongelmaa, eikä tuotteen käyttöönotto voi onnistua ilman kunnollista tukea ihmisille, jotka tuotetta käyttävät. Viestin tueksi Keynoten sisällä kuultiin myös Jaguar Land Roverin edustajan esitys siitä, miten heillä on vaalittu yrityksen sisäistä Tableau-käyttäjäyhteisöä.

Ehkä odotetuin keynote oli kuitenkin ensimmäisen konferenssipäivän iltapäivällä, kun ison auditorion lavalle nousi Tableaun Chief Product Officer Francois Ajenstat yhdessä kolmen Yhdysvalloista paikalle saapuneen kehittäjän kanssa kertomaan, mitä uutta Tableau tuotekehitysosastolta on tulossa. Tämä oli muuten ensimmäinen kerta, kun Tableaun ”developers on stage” nähtiin livenä Euroopassa.

Tableaun tuotekehityksen kolme painopistealuetta ovat Prepare, Analyze ja Extend. Prepare tarkoittaa datan valmistelua ennen varsinaista analysointia, ja Tableau julkaisikin keväällä uuden tuotteen Tableau Prepin, joka keskittyy juuri kyseiseen tehtävään. Prepin tuotekehitys etenee muista tuotteista riippumatta, ja keynotessa lupailtiin uusia ominaisuuksia tulevan jopa kuukausittain. Luvassa on ainakin uusia connectoreita eri datalähteisiin sekä lisää hyödyllisiä työkaluja muokkaamiseen.  Kannattaa siis pysytellä kuulolla ja ottaa Prep koekäyttöön, jos ei sitä ole vielä tehnyt.

Analyze-osiossa esiteltiin Tableau Desktopin uusia ja tulevia analytiikkaominaisuuksia. Näistä mielenkiintoisimpia olivat uusi action-tyyppi set action, jolla voi toteuttaa uudenlaista interaktiivisuutta analyyseihin, sekä uusi mark type nimeltä density, jonka avulla mm. heatmappien tekeminen käy todella kätevästi parilla klikkauksella.

Extend-sanalla viitattiin Tableaun versiossa 2018.2 tulossa oleviin Dashboard Extensioneihin, joilla Tableaun toiminnallisuuksia voi laajentaa lähes rajattomasti ja integroida muita sovelluksia Tableaun dashboardeihin. Yhtenä näyttävänä esimerkkinä nähtiin laajennus, jolla monimutkaisen sankey-chartin luominen tapahtui ”show me” -tyyppisesti parilla klikkauksella. Toinen esimerkki oli laajennus, jolla dashboardiin liittyvä kommentti kirjoitettiin tietokantaan dashboardiin upotetun kommenttilaatikon avulla. Laajennusten jakelua varten lanseerataan myös Extension Gallery, jonka avulla muiden kehittämiä laajennuksia voi ottaa käyttöön helposti ja nopeasti.

Kolmannessa ja viimeisessä keynotessa torstaiaamuna kultiin shakin ehkä legendaarisimman suurmestarin Garri Kasparovin mietteitä tekoälystä. Kasparovin viesti oli selkeä: tekoäly ei ole uhka vaan mahdollisuus, ja ihmistä tarvitaan jatkossakin asettamaan kysymykset, joihin tekoäly antaa vastauksia.

Breakout-sessiot ja hands-on trainingit

Keynote-puheenvuorojen ohella konferenssiin ohjelma koostui noin tunnin mittaisista luentomaisista breakout sessioista sekä reilun kahden tunnin pituisista hands-on -koulutuksista. Breakout sessiot olivat tyyliltään joko parhaita käytäntöjä esitteleviä asiakascaseja tai analytiikkaan liittyviä oppitunteja. Hands-on -koulutukset olivat puolestaan syvällisempiä tuotteiden käyttöön liittyviä käytännön oppitunteja.

Kahden päivän aikana näitä sessioita oli reilut 80 (!), joten kiinnostavaa sisältöä oli valtavasti.

Antin Top 3 sessiot:

Kallen Top 3 sessiot:

Paulin Top 3 sessiot:

Muu anti

Saavuttuamme Lontooseen kävimme Solutiven porukalla vierailemassa Tableaun toimistolla, joka sijaitsee aivan Tate Modernia vastapäätä.

Konferenssiaattoa vietettiin tervetuliaisillassa muiden konferenssikävijöiden kanssa katsomalla isoilta skriineiltä Kolumbia – Englanti jalkapallomatsia. Tunnelma ja meteli oli melkoinen Englannin voitettua ottelun.

Ensimmäisen varsinaisen konferenssipäivän ilta huipentui Data Night Out -bileisiin, joissa tunnelma oli katossa alusta loppuun. Syötävää ja juotavaa oli tarjolla yllin kyllin, eikä aistittavissa ollut minkäänlaista jäykistelyä, vaan porukka todellakin bailasi ankarasti. Kenellekään Solutiven porukasta ei ihan heti muistunut mieleen, milloin olisi ollut bileissä, joista löytyy mm. törmäilyautoja, pallomeri, silent disco ja vaahtokarkkigrilli. Innokkaimmat juhlijat näyttivät lähtevän jatkamaan iltaa Lontoon yöhön, kun Excel Centerissä bileet hiljenivät kymmenen maissa. Solutiven jengillä päätimme kuitenkin ottaa iisisti ja suunnata virallisten bileiden päätyttyä hotellille, koska torstaille oli myös tiedossa kasapäin kiinnostavia sessioita.

TC Europe 2018 Data Night Out

Iron Viz -kilpailussa kolme karsintojen kautta finaaliin selviytynyttä kilpailijaa taistelivat päälavalla yleisön edessä parhaimmasta Tableau -dashboardista. Kilpailussa finalistit loivat lavalla 20 minuutissa mahdollisimman näyttävän ja idearikkaan visualisoinnin annetusta aiheesta. Aiheena oli tänä vuonna Big Mac Index (https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Mac_Index). Kilpailijat olivat saaneet datasetit ennen kilpailua ja saivat prepata datan ennen live –finaalia oman makunsa mukaan sekä tuoda mausteeksi mukaan omia datasettejä. Kilpailun aikana yleisö seurasi isoilta skriineiltä kilpailijoiden näyttötyöskentelyä. Lisäksi esiteltiin miten kilpailijat olivat käyttäneet Tableau Prepiä datan valmistelussa ja mitä lisädataa kilpailijat olivat käyttäneet. Kilpailu juonnettiin Euroviisuista tuttuun tyyliin. Kilpailun voitti Klaus Shulte, kaveri joka on käyttänyt Tableauta vain noin vuoden verran!

Tableau Doctor -vastaanotot tarjosivat mahdollisuuden konferenssikävijöille kysyä apua Tableau ammattilaisilta omiin Tableauhin liittyvissä haasteissa. Homma toimi kuten lääkärikeskuksissa, joko varatulla ajalla tai päivystyksessä ilman etukäteen tehtyä varausta.

Konferenssin yhteydessä järjestettiin myös Tableaun virallisia tuotekoulutuksia ja sertifiointikokeita.

Loppusanat

Ensikertalaisena oli vaikeaa pidätellä innostusta, kun vähän väliä ohi käveli eri blogeista ja Tableaun foorumeilta tuttuja jedi-tason Tableau-legendoja ja Zen Mastereita. Suurin osa puhujista oli hyviä esiintyjiä, joita oli mukava kuunnella, ja sisältö oli erinomaista. Konferenssista jäi hyvä mieli ja siitä sai todella paljon inspiraatiota ja uusia ideoita omaan tekemiseen. Ensi vuonna uudestaan – tällä kertaa Berliinissä 17-19. kesäkuuta 2019!

Jaa artikkeli:

Valikko