Tableau pukkasi uuden version 2020.3 ulos elokuun alkupuolella. Tällä kertaa poikkeuksellisesti videomuotoisessa versiokatsauksessa demoan napakasti tuoreen Tableau-version ominaisuuksia, joita me Solutivella pidämme merkittävimpinä uudistuksina ja joista uskomme olevan hyötyä myös sinun analytiikassasi. Käyn videolla läpi seuraavat uudet ominaisuudet:

Tietokantaan kirjoittaminen Prep Builderilla

Tämän version ehdottomasti kovin juttu on Tableau Prep Builderiin julkaistu Write to External Databases -ominaisuus. Tämä toiminnallisuus laajentaa merkittävästi Prepin hyödyntämismahdollisuuksia. Prep Builderilla voidaan nyt luoda tauluja ja lisätä ja ylikirjoittaa dataa tauluissa erilaisissa tietokannoissa Tableau-ympäristön ulkopuolella, jolloin data on laajemmin organisaation hyödynnettävissä. Tuettuja tietokantoja ovat tällä hetkellä Snowflake, AWS Redshift, PostgreSQL, MySQL, MS SQL Server, Oracle ja Teradata, mutta voinemme odottaa listan laajentuvan ajan myötä.

Tableau Prep -käyttäjä voi esimerkiksi puhdistaa, yhdistää ja valmistella useista lähteistä datasettejä data scientisteille, joilla ei ole Tableau Desktopia käytössään ja jotka käyttävät analyyseissaan vain ohjelmointikieliä. Tableau Serverille tai Onlineen liitettävän Data Management -lisenssin sisältämän Prep Conductorin kautta Prepiä voidaan hyödyntää vaikkapa helppokäyttöisenä, helposti ylläpidettävänä ja kustannustehokkaana ETL-työkaluna.  

Lue lisää Data Management Add-onista >>

Relationship-laskennat

Edellisessä versiossa julkaistiin Tableaun uusi datamalli, jossa datan välille määritetään suhde eli relationship, jonka perusteella Tableau generoi käyttötapauksesta riippuen oikean join-tyypin kyselyyn ja kyselee vain tarvittavia tauluja. Uuden 2020.3 version myötä suhde on mahdollista muodostaa myös laskennallisten kenttien välille ja käytössä ovat kaikki vertailumerkit. 

Jos et ole vielä tutustunut Tableaun uuden datamallin perusteisiin, niin katso tallenne Solutiven asiantuntijoiden huikeasta esityksestä >>

Paikkatietodatan yhteenliittäminen

Tableaun paikkatietotoiminnallisuudet ovat kehittyneet huimaa vauhtia viime aikoina ja tässäkin versiossa tapahtui kehitystä Spatial Unionin myötä. Kuten nimi kertoo, paikkatietodataa voi nyt liittää Desktopissa helposti yhteen erilaisista tiedostoista, kunhan varmistaa, että kaikissa liitettävissä tiedostoissa on sama formaatti (esim. .shp, .kml, jne.) ja tiedostot ovat samassa kansiossa.

Spatial Unionin myötä on kätevää esimerkiksi analysoida alueellisia muutoksia ajan funktiona liittämällä yhteen eri ajankohdissa mitattua dataa, tai antaa loppukäyttäjälle mahdollisuus valita kartalla käytettävä aluejako tai tarkkuustaso.

IN-operaattori laskettuihin kenttiin

Desktopin lasketuissa kentissä voi nyt hyödyntää SQL:sta tuttua IN-operaattoria ja ainoa ihmetyksen aihe onkin, miksi tämä ominaisuus lisättiin vasta nyt?

Kyseessä on funktioiden kirjoittamista helpottava yksinkertainen operaattori, joka osoittaa true/false-arvolla toteutuuko annettu ehto annetussa listassa. Esimerkiksi funktiossa

[Maa] IN (“Suomi”, “Ruotsi")

ainoastaan arvot Suomi ja Ruotsi palauttavat true-arvon, muut falsen. Monimutkaisempiakin ehtoja voidaan lisätä, esimerkiksi

LEFT ([Maa],1) IN (“S”, ”R”)

, jolloin kaikki s- tai r -kirjaimella alkavat arvot kentässä [Maa] palauttavat true-arvon ja loput falsen. IN-operaattori toimii toki mainiosti muun muassa IF- ja CASE-funktioiden sisällä.

Dashboardin datan lataaminen exceliin Server/Online-käyttäjän toimesta

Datan laataminen exceliin jatkotyöstöä varten on edelleen monelle hyödyllinen ominaisuus ja Tableau teki tämän nyt hieman helpommaksi. Dashboardeille voi uudessa versiossa lisätä interaktiivisen buttonin, jota klikkaamalla Server/Online/Public-käyttäjä voi web-käyttöliittymässä ladata datan crosstabina exceliin - jopa solujen muotoiluiden säilyessä muuttumattomana. Buttonin lisääminen dashboardille on yhtä helppoa kuin minkä tahansa muun interaktiivisen elementin, joten tämän parannuksen voi nopeasti tehdä vaikka kaikkiin olemassa oleviin työkirjoihin.

 

Katso alta video: Tableau 2020.3 uudet ominaisuudet

 

 

Eikö Tableau ole vielä käytössä?

Lataa maksuton 14 päivän kokeiluversio

 

Lue lisää Tableausta ja Analytiikka ja BI palveluistamme