Tarvitsetko apua datan visualisoinnissa? Tableau Chart -katalogi auttaa sinua luomaan haluamasi graafin!

BI-softia vertailtaessa näkee aika ajoin keskustelua siitä, mitä graafityyppejä milläkin järjestelmällä pystyy tekemään. Keskustelu tuntuu usein ajautuvan out-of-the box -graafien ja enemmän datan käsittelyä vaativien graafien vertailuun. Tämä on sinällään ymmärrettävää, koska jotkut graafit vaativat paljon manuaalista työtä. Koska eri graafityypit sopivat kuitenkin eri kokonaisuuksiin, on tärkeää, että järjestelmä ei rajaa mahdollisuuksia. Tableaun perustuessa X- ja Y-koordinaatistoon ja sen sovelluksiin, on käytännössä mikä tahansa graafi mahdollista tehdä (poislukien animoidut, Serverillä tai Onlinessä pyöritettävät graafit).

Financial Timesin Visual Vocabulary  antaa melko hyvän kokonaiskuvan miten datan visualisoinnin kokonaisuutta voidaan jakaa eri graafityyppeihin. Koska Tableau on rakennettu edellä mainitulla tavalla, käytännössä käyttäjien mielikuvitus ja käytettävän datan monimutkaisuus ovat rajanneet ja/tai mahdollistaneet jo pidemmän aikaa melkeinpä minkä tahansa graafityypin teon. Käytännön elämä on kuitenkin osoittanut monessa kohtaa, myös omalla kohdalla, että mikäli graafin pystyy tekemään, ei se vielä tarkoita sitä, että sen tekeminen olisi järkevää. Tämä pätee niin graafin valitsemiseen kuin myös sen toteuttamiseen.

Yleensä edellä mainitut tilanteet johtuvat datan kompleksisuudesta ja tiettyihin graafityyppeihin vaadittavista datan monistuksista/muista datan ominaisuuksiin liittyvistä asioista. Koska useat monimutkaiset graafit (sankey:t, radar:t, eri tyyliset radial chartit, hexmapit tai vaikkapa marimekot) ovat jalostuneet ajan myötä, on niitä ollut melko hankala löytää ainakaan yhdestä lähteestä.

Tableau Chart Catalog

Tableau_Chart_Catalog

Koska Tableaun community on todella suuri ja aktiivinen, on useita melko hyviä kokonaisuuksia jo ollutkin, mutta Kevin Flerlagen elokuun alussa julkaisema kokonaisuus on tällä hetkellä mielestäni paras (chart catalog). Jos ja kun olet löytänyt mielestäsi täydellisen graafityypin, joka tukee datan visualisoinnin agendaasi, on Tableau omiaan mahdollistamaan sen läpiviennin. Graafi-katalogi auttaa taas löytämään tietyn graafityypin helposti. Katalogin idea on siis koota yhteen kaikki communityn tuottamat eri tyyliset graafit. Katalogi sisältää 100 eri tyyppiä 74:ltä eri tekijältä.

Vertailun vuoksi esim. Visual Vocabulary sisältää 72 eri tyyppiä. Toki on monia tyyppejä, joista on olemassa useita eri sovelluksia, mutta laajuus on silti melkoinen. Katalogista pääsee kaikkien eri tyyppien alkuperäisiin Tableau Public -postauksiin, joista miltei kaikki pääsee lataamaan ja tarkastelemaan miten ko. graafi on tehty.

Katalogi tarjoaa hyvän kokonaiskuvan datan visualisointiin ja laajan läpileikkauksen eri tyylisistä graafeista eteenkin Tableaun käyttäjille, mutta myös muiden BI-työkalujen soveltajille. Toki tarkemmat ohjeet on tehty vain Tableauta silmällä pitäen, mutta eri sovellusmahdollisuuksista saa hyvän kuvan. Jos siis olet tuskaillut tietyn graafityypin tekemisen kanssa tai miettinyt, miten voisin laajentaa repertuaariani pylväiden ja viivojen (kaikki kunnia näille kahdelle) ulkopuolelle, löytyy katalogista runsaasti sovellettavaa.

Koulutusta tarjolla!

Haluaisitko oppia lisää visuaalisen analytiikan teoriasta sekä datan visualisoinnista? Tervetuloa uuteen Tableau Visual Best Practices -koulutukseen!  Lue lisää ja ilmoittaudu koulutuksiimme! 

 

Ota yhteyttä