TC18 kakkospäivä avattiin Devs On Stage -esityksellä, joka on aina yksi konferenssin kohokohdista. Devs On Stagella Tableaun noin tuhannen kehittäjän ja testaajan joukosta on valittu esittäjät kertomaan uusista lähitulevaisuuden ominaisuuksista.

Suurimman vaikutuksen tekivät 2018.3 versiossa tuleva Set actions ja myöhemmin ensi vuonna toimitettava Parameter actions, jotka avaavat jälleen täysin uusia ulottuvuuksia tehdä entistä monipuolisempaa ja syväluotaavampaa analyysiä Tableaussa – erittäin yksinkertaisella ja elegantilla tavalla! Set actioneilla pystytään dynaamisesti muuttamaan setin jäseniä, yksinkertaisesti klikkaamalla. Setin jäsenten muuttuessa vastaavasti visujen tai laskettujen kenttien sisällöt muuttuvat. Parametrissa on yksi arvo, mutta vastaavalla tavalla sen arvoa voidaan jatkossa dynaamisesti muuttaa klikkaamalla datapistettä visussa.

Tableau-asiakkaat saavat aitoa kilpailukykyä pystyessään hyödyntämään dataansa merkittävästi monipuolisemmin ja saamalla siitä vastauksia sellaisiin kysymyksiin, joita ei ole aiemmin pystytty tai osattu edes esittää. Tableau on aina ollut visuaalisen analytiikan väline, eikä pelkkä datan visualisointiväline, ja paino sanalla analytiikka korostuu entisestään. Etumatka yksinkertaisten dashboardien tekoon tarkoitettuihin, näennäisesti edullisiin, välineisiin on hurja.

Dashboardien välistä navigointia helpottaa jo 2018.3 -versiossa tulevat napit, joille voidaan asettaa toimintoja. 2019.1 -versiossa kartat vaihtuvat täysin vektoripohjaisiin, joka mahdollistaa sulavan zoomauksen ja rikkaat yksityiskohdat jo vakiokartoissa. Tableau on jo tällä hetkellä erittäin edistynyt geospatiaalisessa analysoinnissa, ja tämä lisää etumatkaa entisestään.

Dashboardeille saadaan jatkossa läpinäkyvyyttä ja elementtejä voidaan näyttää ja piilottaa nappia painamalla, mikä tuo uusia mahdollisuuksia houkuttelevien ja käytettävien visujen tekoon. Ai niin, ja onhan se monen asiakkaan kysymä ”export to PowerPoint” myös tulossa, nipistäen jälleen copy-pastauksen vaivan. Tai ainakin se siirtyy PowerPointin puolelle 😃

Mobiilikäyttäjien elämää helpottamaan Tableau tekee jatkossa automaattisesti ehdotuksen parhaasta puhelinlayoutista, jota visun tekijä toki voi muokata mieleisekseen. Tehtyä visua käytetään sitten joko selaimella mobiililaitteessa tai sovelluskaupasta ladattavalla Tableau Mobile -sovelluksella. Tämä uudistuu täysin versiossa 2019.1, ja sitä voivat asiakkaamme jo kokeilla beta-vaiheessa. Alpha- ja beta-testauksemme perusteella uusi mobiiliappi on aiempaa käytettävämpi ja fiksumpi. Se tulee samanlaisena iOS:lle ja Androidille.

Tietoturvaansa maksimoivia Server-asiakkaita varmasti kiinnostaa mahdollisuus kryptata julkaistut dataekstraktit. Ekstrakteja luotaessa voidaan jatkossa imitoida datan alkuperäistä rakennetta, sen sijaan että data säilötään yhtenä tauluna ekstraktissa. Tämä nopeuttaa sekä ekstraktien luontia että datan lukemista ekstraktista.

Päivä huipentui Iron Viz -kilpailuun, jossa globaaleista Tableau Public -karsinnoista läpi päässeet kandidaatit rakentavat yleisön edessä visun 20 minuutissa. Tänä vuonna data oli 4 miljoonaa riviä säädataa. Kuvassa voittaja Timothy Vermeiren Belgiasta, ja pari innokasta kannustajaa 😃

Data Night Out -bileet juhlittiin yli 70 000 katsojaa vetävällä Mercedes-Benz Superdomella, jossa on järjestetty seitsemän NFL:n Superbowlia.

Get Free Widget