Tableau julkaisi uuden 2019.1 versionsa maanantaina 18.2.2019. Jo viime vuoden lopussa ilmestynyt 2018.3 oli iso julkistus sekin, mutta 2019.1 tuo vielä enemmän uutta pöytään. Seuraavassa lyhyesti Tableau 2019.1 kolmesta mullistavasta uudistuksesta.

Ask Data - selkokielinen analytiikka

Ensimmäinen ja erityisesti laajan yleisön kannalta katsottuna merkittävin on Natural Language Processing -teknologian eli Ask Datan integroiminen Tableaun käyttöliittymään. NLP tarkoittaa yksinkertaistettuna kirjoitetun tai puhutun kielen ymmärtämistä koneellisesti, ja Tableaun tapauksessa selkokielisten kysymysten muuntamista analyyttisiksi datakyselyiksi. Ask Data tulkkaa siis jatkossa Explorer-käyttäjien bisneskysymyksiä, kuten “What is the average sales by month and country?” tai “How do our total sales in February 2019 compare to January?”, visuaalisesti ilman käyttäjän tarvetta raahata kyseisiä mittareita ja dimensioita mihinkään.

Käyttäjän ei kuitenkaan tarvitse pelätä, että NLP kadottaisi mahdollisuuden seurata kysymyksen ja lopullisen analyysin kohtaantoa. Kirjoitettu teksti muuntuu käyttöliittymässä yhä mittari+dimensio-muotoon, jotta kysymyksen ja Tableaun tuottaman visualisoinnin oikeellisuutta voidaan tarvittaessa verrata ja muokata.

Ask Data on tehokas työkalu kokeneillekin Tableau-käyttäjille erityisesti analysointiprosessin alussa avustamaan nopeaa ‘data discoverya’ eli ymmärtämään datan sisältöä ja pääpiirteitä. Ask Datan luomia visuja voi seuraavissa vaiheissa viedä pidemmälle esimerkiksi Set Actioneilla ja LODeilla.

Prep Conductor - tämän päivän ATK

Tableau Prep julkaistiin viime vuonna ja sai Tableau-yhteisössä erittäin lämpimän vastaanoton. Prep mahdollistaa Tableau-käyttäjille datan monipuolisen käsittelyn ja yhdistelyn, jotka ennen olivat mahdottomia tai todella hankalia toteuttaa. Version 2019.1 myötä Prep sai vihdoin organisaatiokäyttäjien hartaasti odottaman ominaisuuden: mahdollisuuden flow’n ajastamiseen Tableau Serverillä. Kaikille Tableau Prepiä joskus käyttäneille on varmasti tullut vastaan tarve, että pieteetillä valmisteltu flow pitäisi saada jatkuvaan käyttöön ilman jatkuvaa manuaalista työtä. Tableau Prep Conductorilla flow't voidaan ajastaa ajettavaksi Tableau Serverillä halutussa aikataulussa, jolloin toistuva manuaalinen datan muokkaus ja julkaisu Serverille automatisoituvat. Flow't voi käynnistää myös Serverin ulkopuolelta REST APIn kautta. Helppoa, kätevää ja erittäin tehokasta!

Tableau Mobile - kaikki data visuaalisesti taskussasi

Tableau 2019.1 myötä julkaistiin myös täysin uudistettu Tableau Mobile -appi. Jokainen vanhaa appia käyttänyt voi nopeasti todeta, että kehitystä on tapahtunut. Käytännössä appissa on kokonaan uudistettu ulkoasu, parannetut hakuominaisuudet sekä interaktiiviset offline-toiminnallisuudet. Kaiken kaikkiaan käyttökokemus on kehittynyt intuitiivisemmaksi ja joustavammaksi. Uskomme, että datan hyödyntäminen mobiilisti tulee uudistuksen myötä kasvamaan merkittävästi tänä vuonna!

Kokeile Tableauta maksutta, lataa kokeiluversio täältä!

Tableau 2019.1 toi mukanaan melkoisen kasan uusia toiminnallisuuksia ja ominaisuuksia, parannuksista puhumattakaan. Vaikka esimerkiksi Natural Language Processing voi vaikuttaa turhalta hypeltä ja kikkailulta, kannattaa kuitenkin testata Ask Dataa ennen kuin tekee johtopäätöksiä NLP:n tarpeellisuudesta. Useat Tableau-asiantuntijamme olivat positiivisesti todella yllättyneitä, miten älykkäästi Ask Data osaa selkokielisiä kysymyksiä tulkita.

 

Get Free Widget