Syksyn pimenevien iltojen lähestyessä pohdin hirvi- ja peurakolarien yleisyyttä ja esiintymistä. Onneksi Liikenneviraston tarjoamassa avoimessa Tieliikenneonnettomuudet-datassa on eroteltuna hirvi- ja peurakolarit omaksi onnettomuustyypikseen. Eri vuosien onnettomuustilastot löytyvät melko siisteinä csv-tiedostoina, jotka on helppo yhdistää Tableau Prepillä yhteen (union). Tableau Prep osaa käydä etsimässä tiedostoja alikansioista wildcard-haulla.

Tableau Prep csv union

Tiedostojen yhdistämisen jälkeen Tableau Prepin seuraavassa stepissä on helppoa aloittaa datan profilointi ja puhdistaminen analysointia varten. Tässä tapauksessa kaikki tekniset kentät pudotettiin, ja jätettiin jäljelle pelkät selkokieliset dimensiot. Data itsessään oli varsin hyvässä kunnossa, toki jonkin verran null-arvoja löytyi. Prepin avulla dataan tutustuminen ja kokonaiskäsityksen saaminen on varsin vaivatonta. 

Tableau Prep datan yhdistämiseen ja muokkaamiseen

Koordinaateissa kuitenkin oli jotakin outoa - Tableau ei sellaisenaan niitä tunnista. Lyhyen silmäilyn jälkeen kävi ilmi, että aineiston onnettomuuspaikoille annetut koordinaatit ovat ETRS-TM35FIN -muodossa. Koordinaattien muuntaminen on Tableau Prepin tämän hetkisen toiminnallisuuden ulkopuolella, joten käännyin tutun työkalun, Alteryxin, puoleen.

Parilla Alteryxin vakiotoiminnallisuuteen kuuluvalla spatial-työkalulla ETRS-TM35FIN -muotoiset koordinaatit muuntuivat näppärästi Tableaun ymmärtämään WGS84-muotoon. Samalla kävi ilmeiseksi, että koordinaateissa on melko paljon virheitä: onnettomuuksia näyttää sijoittuvan Intiaan, Egyptiin, Kazakstaniin jne.

Tämän jälkeen homma olikin normaalia hauskanpitoa Tableaulla: Lähes 40 000 onnettomuuspistettä on sijoitettu Suomen teille, jaettu hirvi- ja peuraonnettomuuksiin, lisätty vähän custom shapea liikennemerkkien muodossa, hieman viz in tooltipiä antamaan lisäinfoa. Lähes kaikki osat filtteröivät toisiaan, eli loppukäyttäjä voi katsoa visua hyvin eri näkökulmista: nopeusrajoitusalueiden, vuosien, kuukausien, yksittäisen päivän, päivämäärävälin, onnettomuuspaikkavalinnan mukaan lassoamalla tai valitsemalla jne. Kartalla voi tehdä myös kategoriavalintoja, eli onnettomuuspaikan ollessa valittuna, voit klikata esim. kunnan nimeä, jolloin näet kaikki valitsemasi kunnan alueella tapahtuneet onnettomuudet. Näppäränä pikku yksityiskohtana onnettomuuspistettä klikkamalla pääset katsomaan, miltä ko. paikalla näyttää Google Street View'n mukaan.

Itseäni lounaisen Suomen erityisen suuri peuraonnettomuustiheys hämmästytti. Hirvien kanssa taas kolaroidaan kaikkialla. Vaarallisin päivä on 16. marraskuuta, jolloin on kymmenen vuoden aikana sattunut eniten hirvi- ja peurakolareita. Koko vuoden onnettomuuskalenteri on saatu tiiviiseen tilaan highlight tablen avulla, jossa onnettomuusalttiit päivät hohtavat punaisina. Onnettomuustunteja esittävä viivagraafi osoittaa hyvin aamu- ja iltahämärän onnettomuuksien kohonneet määrät, samoin kuin erot viikonlopun ja arkipäivien välillä.

Klikkaa kuvaa ja katso itse, miltä tilanne näyttää omalla reitilläsi:

Peura-jahirvikolari