Gartnerin vuosittainen ja odotettu "Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms" -raportti on julkaistu. Se on varsin hyödyllistä luettavaa, sillä Gartner avaa siinä ajatteluaan modernin analytiikan ja BI:n tämän hetken ja tulevaisuuden vaatimusten osalta. Tätä on hyvä peilata omaa maailmankuvaansa ja oman organisaation tarpeita vasten.

Kiinnostavaa on tietysti my√∂s alan eri toimijoiden arviointi. Jo kahdeksatta vuotta per√§kk√§in Tableau on asemoitu Leader-asemaan, eli alallaan johtavien ratkaisujen joukkoon. T√§ss√§ raportissa ei olla viel√§ huomioitu Tableaun ja Salesforcen loppusyksyst√§ varmistunutta kihlausta.

Raportin perusteella voisi ajatella, ett√§ analytiikka ja BI olisi "kahden kauppaa" Tableaun ja Microsoftin v√§lill√§. Molemmat sijoittuvat korkealle Ability to Execute -akselilla. Mielenkiintoista on Microsoftin siirtym√§ taaksep√§in Completeness of Vision -akselilla. Tableaulla t√§m√§ siirtym√§ on maltillisempi. Qlik on viime vuoden tapaan nipin napin Leader-boksissa, siirtyen my√∂s taaksep√§in Completeness of Vision -akselilla. Vieress√§ seuraa Suomessa kohtuullisen tuntematon ThoughtSpot vastaavalla siirtym√§ll√§. Mielenkiintoista on my√∂s Lookerin liike Niche player -asemasta Challenger -asemaan.

Lataa koko raportti maksutta tästä ja tee omat johtopäätöksesi!

 

Mihin Tableaun hyvä sijoitus tänäkin vuonna perustuu?

Tableau on aina investoinut merkittävästi tuotekehitykseen ja innovointiin. Omasta mielestäni tässä on hienointa se, että tuotteeseen julkaistut asiat ovat harkittuja ja elegantisti toteutettuja, eikä tehty vain jotta saadaan "rasti ruutuun", saati että ne olisivat sekalainen kokoelma ostettuja teknologioita, jotka on löyhästi parsittu nippuun.

Uudet ominaisuudet ovat lis√§ksi tasapainoinen yhdistelm√§ innokkaan Tableau-yhteis√∂n toivomuksia ja oman tutkimus- ja kehitysty√∂n tuloksia. Vuonna 2019 Tableau esitteli valtavan m√§√§r√§n uutuuksia, jotka ovat vahvistaneet sen asemaa markkinoilla ja varmasti vaikuttaneet nousuun "Ability to Execute" -akselilla.

Ask Datan avulla dataa voidaan käyttää googlemaisella käyttöliittymällä, yksinkertaisesti kirjoittamalla englanninkielisiä kysymyksiä. Tämä mahdollistaa analytiikan laajentamisen yhä uusille käyttäjäryhmille, ilman että heidän tulee osata varsinaisesti käyttää ohjelmistoa.

ask-data-gif_change_viz_type

 

Explain Data taas on avustetun analytiikan kannalta keskeinen toiminnallisuus. Se s√§√§st√§√§ niin analyytikon kuin liiketoiminnan k√§ytt√§j√§nkin aikaa hy√∂dynt√§m√§ll√§ kehittyneit√§ algoritmeja poikkeamien automaattiseen analysointiin. Tulokset toimitetaan tietenkin rikkaina visualisointeina, joiden analysointia voidaan jatkaa ja syvent√§√§.

explain-data_bikes-temperature_gif2

 

Tableau Prep Conductorin avulla Prep Builderilla tehdyt työnkulut voidaan helposti ja kontrolloidusti ajastaa julkaisemalla ne Tableau Serverille tai Tableau Onlineen. Jatkossa data voidaan kirjoittaa myös tietokantaan, joten Prep Conductor voi hyvin olla keskisuuren yrityksen ainoa ETL-ratkaisu.

prep_conductor_flow_scheduling-v2

 

Tableau Catalogin avulla koko dataa hyödyntävä organisaatio ymmärtää - ehkä ensi kertaa - mistä heidän käyttämänsä data tulee, mikä on sen suhde muuhun dataan ja mikä vaikutus mahdollisilla muutoksilla on. Lisäksi on helppoa ymmärtää jopa yksittäisten kenttien tai mittarien laskentatapa selkeiden kuvausten avulla. Lue Tapion hyvä blogaus Catalogista!

data_qualitywarning_descriptions_2

Harkitut valinnat

Tiedolla johtamisen hanketta ei kannata aloittaa työvälineistä, saati tarttumalla siihen ensimmäiseen teknologiaan, jota IT-osasto ehdottaa, vaan arvioida perusteellisesti oman organisaation sen hetkinen ja tulevaisuuden tilanne. Mikä on meille tärkeintä nyt, ja miten näemme tulevaisuuden? Mikä on kypsyytemme edetä suunnitelmassamme? Jo ennen teknologian valintaa, me autamme näissä pohdinnoissa.

Kun ollaan teknologian valintavaiheessa, on syytä arvioida, sopiiko tarpeisiin parhaiten keskittyminen yhteen teknologiapinoon, vai onko tarpeen säilyttää valinnanvapaus käytettävien alustojen ja päätelaitteiden suhteen?

Entäpä sisältö? Kuinka pitkälle vakioraportoinnilla ja dashboardeilla pötkitään, vai kasvaako nälkä syödessä ja halutaankin nopeasti helppokäyttöistä omatoimianalytiikkaa? Vai piileekö organisaatiossanne liuta "citizen data scientistejä", joita tulisi auttaa alkuun? Joskus "good enough" riittää, joskus taas liikaakaan ei ole tarpeeksi.

 

Teknologia yksistään ei ratkaise

Uusia ominaisuuksia sek√§ mahdollisuuksia laajentaa ja syvent√§√§ analytiikan hy√∂dynt√§mist√§ tulee tuotteesta riippumatta niin paljon, ett√§ osaavan kumppanin valinta on ensiarvoisen t√§rke√§√§. Se on usein ratkaisevaa analytiikkahankkeen onnistumisessa, sill√§ harvalla organisaatiolla on osoittaa niin paljon resursseja ja fokusta, ett√§ pystyisi omatoimisesti omaksumaan kokonaisen analytiikka-alustan toiminnallisuuden ja parhaat k√§yt√§nn√∂st√§ A:sta √Ė:h√∂n. 

Solutive on pohjoismaista kärkeä valitsemiemme teknologioiden hyödyntämisessä ja meillä on läheiset suhteet suoraan tiedon lähteille, esim. Tableaun tuotekehitykseen ja tuotepäälliköihin. Lisäksi kehitämme osaamistamme jatkuvasti mm. konferenssien avulla. Kannattaa tsekata tunnelmat loppuvuoden Tableau Conferencesta Las Vegasista sekä kesän Euroopan tapahtumasta. Sekä tietysti em. tapahtumien YouTube-videolistat!

Tilaa alta myös uutiskirjeemme, saat viimeisimmät uutiset n. kerran kuussa!