Tableau-yhteisön vuoden päätapahtuma, Tableau Conference, järjestettiin tänä vuonna viihteen pääkaupungissa Las Vegasissa 12.-15.11.2019. Se oli järjestyksessään 12. Tableaun järjestämä globaali konferenssi. Tänä vuonna koolla oli lähes 20 000 innokasta analytiikan ja datan ystävää ympäri maailmaa kaikilta aloilta ja kokoluokista.

Solutiven retkikunta oli tällä kertaa kahdeksan hengen vahvuinen. Matkaan lähdettiin jo viikonloppuna, jotta sopeutuminen 10 tunnin aikaeroon sujuisi vaivattomasti ja konferenssista saataisiin kaikki irti. Lentokoneen pyörät koskivat Los Angelesin lentokentän asfalttia lauantaina puolen päivän jälkeen, jonka jälkeen saimme vuokra-autot alle. Toinen autokunta suuntasi Joshua Tree:n luonnonpuistoon glamping-hengessä telttailemaan ja toinen hieman urbaanimpaan ympäristöön Anaheimin suunnalle.

Yllätystapaaminen Alteryxin pääjohtajan kanssa

Varhain sunnuntaina Anaheimin autokunta suuntasi Tyynen valtameren rannalle maisemia ihailemaan. Matkan varrelle osui myös Irvine, jossa sijaitsee Alteryxin pääkonttori. Ihmetellessämme sunnuntai-aamuista tyhjää parkkipaikkaa ja teknologiayritysten tyylikkäitä lasipalatseja, paikalle kurvasi toinenkin auto. Tässä autossa sattui olemaan Alteryxin perustaja ja pääjohtaja Dean Stoecker, joka ilahtui kaukaa saapuneista matkalaisista siinä määrin, että piti yksityisen toimistokierroksen yhtiön autiossa pääkonttorissa ja kertoi samalla näkemyksiään analytiikan lähiaikojen trendeistä. Mikä mahtava sattuma!

Solutive yllätyskierroksella Alteryxin pääkonttorilla

Alteryx-bussin kyydissä

 

Tiistai: Global Partner Summit

Ennen varsinaisen konferenssin avaamista Las Vegasiin saapuneet Tableau-kumppanit, eli jälleenmyyjät, palveluntarjoajat ja teknologiakumppanit, saivat yhtiön johdolta rautaisannoksen tulevista suuntaviivoista, teknologioista ja uutuuksista. Tableau jatkaa alan johtavana innovaattorina ja panostaa tuotekehitykseen eniten toimialalla. Tableau-alustaan on tullut vuodessa yli 200 uutta toiminallisuutta, jotka ovat globaalin asiakaskunnan tarpeiden ja yhtiön oman tutkimus- ja tuotekehityksen yhdistelmä. Näiden uusien toiminnallisuuksien hallinta ja hyödyntäminen käytännössä vaatii jatkuvaa panostusta ja osaamisen ylläpitoa.

Olimme ainoa Tableaun Suomen kumppani paikanpäällä.

Tableau Global Partner Summit 2019

 

Keskiviikko: TC19 avauspäivä

Konferenssi potkaistiin käyntiin totuttuun tapaan Tableaun CEO:n Adam Selipsky:n keynotella. Adam kiitti jo yli miljoonan henkilön vahvuista Tableau-yhteisöä ja piti erittäin inspiroivan puheenvuoron datan ennakkoluulottomasta hyödyntämisestä ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Kaiken keskiössä on toimiva datakulttuuri, eli systemaattinen datan hyödyntäminen kaikilla organisaation tasoilla. Samassa yhteydessä esiteltiin Tableau Blueprint, eli tiekartta ja toimenpidesuunnitelma dataohjautuvan organisaation rakentamiseksi.

Mukava yllätys oli Salesforcen perustajan ja CEO:n Marc Benioff:n vierailu lavalla. Rennossa keskustelussa tuli hyvin esiin kahden yhtiön samansuuntainen tapa toimia ja yrityskulttuurien yhteneväisyys.

Nissan North American case-esitys oli erinomainen esimerkki koko organisaation läpäisevän datakulttuurin ja datalukutaidon (data literacy) voimasta.

Datakulttuuri vaatii kaverikseen teknologian, jonka toiminnallisuus tukee vaativimpiakin tavoitteita. Lavalle nousikin Tableaun tuotepäälliköitä näyttämään hiljattain julkaistuja tai tulossa olevia tuoteominaisuuksia. Todellisena game changerina täytyy mainita Tableau Prep Builderin selainkäyttömahdollisuus, sekä kyky kirjoittaa tietokantoihin. Tämä avaa täysin uusia mahdollisuuksia omatoimiselle datan muotoilulle ja valmistelulle – analyyseissä tarvittava data ei ole aina siististi tietovarastossa… Tähän liittyen, Tableau Catalog tuo helpotusta dataviidakon hallintaan ja datan löydettävyyteen. Siitä lisää hieman alempana.

Täysin uutena toiminnallisuutena esiteltiin Metrics – nopea ja helppo tapa nostaa yksittäisiä tärkeitä avainlukuja dashboardeilta erikseen seurattavaksi. Metrics on erityisesti optimoitu mobiilikäyttäjille.

 

Torstai: TC19 toinen päivä

Konferenssin odotetuin osuus on aina toisen päivän avaava Devs On Stage -osuus, jossa Tableaun kehittäjätiimi esittelee tulevia uusia ominaisuuksia. Into ja ylpeys on käsinkosketeltavissa!

Odotetuin uutuus on pitkään Ideas forumin kärjessä keikkunut dynaamiset parametrit. Vihdoin tämä odotus palkittiin, ja jatkossa parametrien arvoja voidaan populoida erilaisten sääntöjen perusteella.

Animaatiot ovat jatkossa keskeinen osa Tableaun ilmaisuvoimaa, ja tuovat datan muutokset entistä paremmin esiin. Vaihdettaessa esim. suodattimien arvoja, liukuvat visujen elementit tyylikkäästi uusille paikoilleen. Ominaisuuden saa toki myös pois päältä, mikäli se ei sovi johonkin käyttötarkoitukseen. Desktopissa pitkään ollut Play-nappi Pages-hyllyn animointiin tulee jatkossa selainkäyttöliittymäänkin.

Prep Builderiin on luvassa useita uusia toiminnallisuuksia, mm. uudelleen käytettävät flown vaiheet. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yhden henkilön luomia työnkulun osia voidaan hyödyntää muiden käyttäjien toimesta. Flown osat julkaistaan Serverille tai Onlineen eräänlaiseen kirjastoon, josta muut käyttäjät voivat niitä poimia. Myös inkrementaalit päivitykset ovat hieno lisä – koko työnkulkua ei tarvitse ajaa, ainoastaan uuden datan osalta.

Tableau Catalog kuuluu Data Management -lisäosaan ja on todella mielenkiintoinen uutuus. Sen avulla laajassa käytössä olevan Tableau-ympäristön datavarantojen hallinta ja ymmärtäminen on vaivatonta. Eri datojen sukulinjat on helppoa hahmottaa lähteeltä laskettuun kenttään asti, ja muutosten hallinta on havainnollista.

Ask Data ja Explain Data ovat kiinteänä osana Tableau-käyttökokemusta ja molempia kehitetään hurjaa tahtia. Ask Data tarjoaa selkokielisen käyttöliittymän julkaistuihin datalähteisiin, joita aivan uudet käyttäjäryhmät voivat hyödyntää. Kirjoittamalla englanniksi kysymyksen, Ask Data vastaa visuaalisesti. Tätä vastausta voi edelleen jalostaa tarkentamalla alkuperäistä kysymystä, ilman että osaisi varsinaisesti käyttää Tableaun drag & drop -kyselyitä. Explain Data taas helpottaa analyysejä tarjoamalla tekoälypohjaisia avustettuja analyysejä, jotta loppukäyttäjän olisi helpompaa löytää uudet näkökulmat ja vastaukset. Kokeile interaktiivista demoa!

Uusi datamalli on toiminnallisesti mullistavin esitellyistä uutuuksista. Loppukäyttäjän näkökulmasta se tarkoittaa parempia ja kattavampia datalähteitä omatoimiseen analytiikkaan. Analytiikan kehittäjän näkökulmasta uusi datamalli avaa täysin uusia mahdollisuuksia yhdistää erilaisia datoja joustavammin ja helpommin.

Kaikki tärkeimmät uudet ominaisuudet käsitellään Solutiven versiowebinaareissa niiden tultua lopulliseen tuotteeseen. Stay tuned -> ota YouTube-kanavamme seurantaan.

Torstain kruunasi Data Night Out, eli Palms Resort & Casinolla järjestetyt bileet. Koko 690 miljoonan dollarin remontin läpikäynyt resort oli varattu dataväen käyttöön, kattoterasseista autotalliin. What happens in Vegas, stays on Instagram!

Perjantai: TC19 yhteenveto

Yhteenvetona konferenssista voitaneen sanoa, että ”why” ja ”what” ovat korostuneesti esillä ”how:n” lisäksi. Eli mitä ovat ne tavoitteet, joita analytiikalla halutaan saavuttaa, mitä ovat ne toimenpiteet, joilla tavoitteet saavutetaan. Tietysti koulutuksellinen anti eli miten käytännössä toimitaan on tärkeää, mutta koko organisaation mukaan saaminen muutosmatkalle on menestyksen kannalta olennaista.

 

Tiimin vinkit – katso nämä esitykset!

Kaikki konferenssin esitykset löytyvät jo videoituna, mutta mitkä ovat niistä mielenkiintoisimpia?

Tiimimme paikan päältä kokosi listan omista suosikeistaan:

 

Avainsanat: Tableau, Tiedolla johtaminen, Analytiikka ja BI

 

Get Free Widget