Uusi Tableau 2020.1 -versio julkaistiin helmikuun lopulla ja se tarjoilee jälleen herkullisia uusia ominaisuuksia, sekä osan Tableau-yhteisön hartaasti toivottuja toiminnallisuuksia. Dynaamisuus ja interaktiivisuus ovat tämän version keskeisimpiä teemoja. Tässä kirjoituksessa esittelemme sinulle Dynamic Parameters, Viz Animations ja Buffer Calculations -toiminnallisuudet. Jutun lopussa pääset katsomaan webinaaritallenteen, jossa demoamme yllä mainittuja uutuuksia.

Dynamic Parameters

Ennen uusinta versiota parametrien arvojen päivittäminen saattoi aiheuttaa harmaita hiuksia, sillä vaikka datakentän arvot muuttuivat, parametrien arvot pysyivät samoina. Tämä tiesi ylläpitoa ja manuaalista päivitystä parametreihin. Nyt siihen on tullut muutos, sillä dynaamiset parametrit ovat täällä! Tableaun 2020.1-versiossa parametrien arvot päivittyvät automaattisesti valitusta datakentästä aina kun työkirja avataan. Parametrien arvojen automaattisen päivityksen lisäksi työkirjalle on mahdollista luoda sääntö, jonka avulla voidaan määrittää parametrille dynaaminen oletusarvo. Hyviä esimerkkejä tästä ominaisuudesta ovat esimerkiksi päivämääräparametrin oletusarvon määrittäminen datassa olevan uusimman päivämäärän mukaan, tai että parametri saa oletusarvoksi viimeisen ”valmiin” kuukauden. Tästä esimerkkinä, että nyt maaliskuun ollessa vielä kesken, olisi parametrin oletusarvona helmikuu 2020. Kun siirrymme huhtikuun puolelle, olisi parametrin oletusarvo muuttunut työkirjalla automaattisesti maaliskuuksi 2020. Dynaamiset parametrit ovat siis iso apu työkirjojen ylläpitotaakan keventämiseksi.

Toinen loistava esimerkki on Tableaun blogista löytyvä ”User-based server settings”, jossa Parametrin oletusarvo on määritetty serverin user() -funktion avulla. Näin voidaan luoda yksilöllisiä työkirjoja suodattamatta kuitenkaan mitään pois. Tätä ominaisuutta käyttämällä työkirjan näkymiä ja graafeja voidaan helposti yksilöllistää käyttäjän mukaan. Tableaun blogipostauksen esimerkissä työkirjan viivagraafissa on korostettuna vihreällä värillä dynaamisen parametrin avulla se arvo, joka on räätälöity sisäänkirjautuneen käyttäjän tietoihin sopivaksi. Tableaun blogin esimerkki kuvaa hyvin tämän uuden ominaisuuden luomia mahdollisuuksia. Olemmekin Solutivella varmoja, että kuulemme ajan saatossa useita uusia luovia ”out-of-the-box” -tyyppisiä käyttötapoja dynaamisille parametreille.

Viz Animations

Animaatiot auttavat näkemään ja ymmärtämään muuttuvaa dataa. Liike herättää huomiomme ja pystymme hahmottamaan nopeammin mikä on muuttunut, ja mikä ei. Muuttuvaa tietoa, kuten esimerkiksi pisteiden liikettä, tai pylväsdiagrammin muutoksia eri ajanjaksoissa on haastavaa hahmottaa pelkästään klikkailemalla. Viz animaatiot helpottavat tätä haastetta, sillä ne auttavat näkemään ja ymmärtämään muutoksia, ja tuovat parempaa ymmärrystä myös "miten?" ja "miksi?" kysymyksiin muuttuvan datan takana. Animaatiot ovat tehokas tapa ohjata katsojien huomiota esityksen aikana ja auttaa heitä keskittymään kaikkein oleellisempaan.

Viz-Animation-GIF

Pääset katsomaan ylläolevan Paulin tekemän animoidun visun kokonaisuudessaan täällä.

 

Buffer calculations

Tämä uusi toiminnallisuus mahdollistaa tietyn alueen esittämisen valitun datapisteen ympärillä, valitulla säteellä. Alueet, eli Buffer Zonet, eivät ole vain ympyröitä kartalla, vaan ne skaalautuvat kun karttanäkymää lähennetään/loitonnetaan. Kun Tableauun syöttää kolme parametrin arvoa: paikkatiedon, etäisyyden ja mittayksikön, piirtyy kartalle ympyrä, joka näyttää halutun tiedon säteen sisällä. Esimerkiksi Trade Zonen avulla voi visualisoida mitkä rakennukset ovat tietyn kulkualueen lähellä, tai kuinka monta kilpailijan liikettä on oman yrityksen lähellä tietyn säteen sisällä. Alueeseen perustuvilla analyyseilla on mahdollista selvittää myös esimerkiksi kuinka monta ihmistä asuu valitun säteen sisällä. Tämä luo uudenlaisen ymmärryksen sille, miten esimerkiksi palveluita tai liiketiloja kannattaa sijoittaa, jotta tavoitetaan oikea kohderyhmä.

Buffer-calculation-esimerkki

Pääset katsomaan ylläolevan Paulin tekemän Buffer visun kokonaisuudessaan täällä.

👉 Lue buffer calculations -toiminnallisuudesta lisää Tableaun blogissa.

 

Katso alta webinaaritallenne: Tableau 2020.1 uudet ominaisuudet 

 

 

Haluaisitko päästä testamaan Tableauta?

Lataa maksuton 14 päivän kokeiluversio

 

Lue lisää Tableausta ja Analytiikka ja BI palveluistamme