Ajankohtaista

Autot ja liikenne ovat olleet viime aikoina kaikkien kahvipöytäkeskustelujen suosikkiaihe. Poliitikot koettavat löytää keinoja autokannan uudistamiseen ja autoilusta aiheutuvien ympäristöhaittojen vähentämiseen Suomessa. Teknologia kehittyy ja sähköautot sekä hybridiautot yleistyvät – vai yleistyvätkö sittenkään?

Solutiven Janne otti Trafin tuoreimman (1/2017) avoimen rekisteröintidatan työn alle analysoidakseen sitä, kuinka sähköautot ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina. Mielenkiinnon kohteena oli nykyinen markkinatilanne ja markkinaosuudet, mutta myös vähemmän liiketoiminnan “koviin” arvoihin liittyvät tiedot, kuten vaikkapa minkä värisillä autoilla Suomi ajaa tai minne alueille sähköautoja on rekisteröity.

Autojen rekisteröintidata ja sovellettu data-analytiikka

Datan Janne ensin puhdisti ja käsitteli Alteryxillä ja sen jälkeen visualisoi Tableaulla. Nämä modernit työkalut toivat esille mielenkiintoisia havaintoja datasta:

  • Täyssähköautojen osuus Suomessa on vielä todella marginaalinen
  • Hybridien markkinaa hallitsee käytännössä Toyota, jonka rekisteröinneistä jo kolmannes on sähköavusteisia
  • Toyota-konserniin kuuluvalla Lexuksella yli puolet rekisteröinneistä on jo sähköavusteisia
  • Polttomoottorikäyttöisissä autoissa suosituin merkki on Volkswagen, joka ei kuitenkaan ole käytännössä vielä reagoinut markkinoilla hybriditarjoomalla. Vasta 330 hybridi-VW:tä on rekisteröity (vrt. 13 000 Toyotaa)
  • Ainoa täyssähköautomerkki on toistaiseksi Tesla Motors – 388 ajoneuvoa rekisterissä.
  • Nissanilla on 298 täyssähköautoa rekisterissä
  • Teslan markkinapenetraatio on ollut nopeaa – enemmän täyssähköautoja rekisterissä kuin Nissanilla, vaikka Nissan aloitti jälleenmyynnin Suomessa Teslaa paljon aiemmin (katso visualisoinnista tarkemmin kehityskäyrä)
  • Täyssähköautoilijoiden autojen suosikkiväri on valkoinen; kaikki voimanlähteet huomioon ottaen Suomen suosikkivärejä autoissa ovat iloiset harmaa, musta ja valkoinen
  • Sähköautoja voi bongata lähinnä pääkaupunkiseudulta. Yksittäisiä täyssahköautoja on rekisteröity kuitenkin jopa Kittilän korkeuksilla asti (tutki visualisoinnista tarkemmin maantieteellistä jakaumaa)

Alla olevasta julkisesta visualisoinnista voit itse tutkia haluamiasi tietoja. Visualisoinnin käyttöliittymä on interaktiivinen, joten voit pureutua dataan monella tapaa. Ota huomioon, että kyseinen visualisointi pyörii Tableaun globaalilla public serverillä, joten joinakin aikoina näkymän eri välilehtien latautuminen saattaa kestää useita sekunteja. Olemme valinneet publicissa esitystavaksi työpöytänäkymän, joten jos luet tätä juttua älypuhelimella, niin kannattaa siirtyä älypuhelimelta tietokoneelle tutkimaan visua. Yritysympäristössä Tableaulla voi toki julkaista yhtä aikaa useille laitteille optimoituja näkymiä samasta visualisoinnista.

Löysitkö visualisoinnista joitain muita huomionarvoisia asioita? Oliko esimerkiksi Toyotan korkea sähköavusteisten autojen rekisteröintien osuus yllätys? Voit kommentoida artikkelia esimerkiksi LinkedInissä tai muissa SoMe-kanavissamme.

Jaa artikkeli:

Valikko