Ajankohtaista

Tableau käyttäjien vuoden kohokohta, TC17 Tableau Conference, pidettiin lokakuussa Las Vegasissa. Solutiven tiimi oli tänäkin vuonna tapahtumassa mukana hakemassa uusia ideoita ja kuulemassa tuotteen uusimmista ominaisuuksista. TC17 oli upea ja informatiivinen tapahtuma, jonka annissa riittää sulattelemista vielä kuukausiksi.

TC17 on suurin neljästä vuosittain järjestettävästä konferenssista noin 15 000 osallistujallaan. Euroopassa järjestetään ’TC on Tour’ -konferenssit Lontoossa ja Berliinissä. Agenda on suurin piirtein sama, ja nekin tarjoavat näköalan analytiikan isoon kuvaan. Tableau keskeinen vahvuus on saumaton yhteistyö vaativien asiakkaiden kanssa. Iso osa uusista ominaisuuksista kehitetään asiakasvaatimusten perusteella. On ensiarvoisen tärkeää ja hyödyllistä saada laaja näkemys ja kokemus johtavien asiakkaiden käyttötapauksista ja haasteistakin. Tätä oppia pyrimme käyttämään asiakkaidemme hyväksi.

Äskettäinen ampumatragedia varjosti hieman Las Vegasin kirkkaita katuja ja #VegasStrong –tägit olivat näkyvästi esillä eri puolilla kaupunkia. Myös konferenssin osanottajille tarjottiin mahdollisuutta osoittaa myötätuntoaan ja tukea uhrien perheitä.

Uusi datamoottori Hyper

Tableau on jo vuosia panostanut voimakkaasti tuotekehitykseen, ja Tableaun Vision Keynote raotti verhoa tuotteen tuleviin ominaisuuksiin. Viikon taikasana oli Hyper – Tableaun uusi kolumnaarinen, muistinvarainen (in-memory) je erittäinen suorituskykyinen datamoottori, joka tulee korvaamaan mm. Tableaun nykyiset dataekstraktit (TDE). Loppukäyttäjien kannalta konversio tulee olemaan hyvin huomaamaton, mutta suorituskykyparannuksia on odotettavissa erityisesti suuria datamääriä sisältävien ekstraktien osalta. TC17 esitetyssä  TDE:n ja Hyperin välisessä kaksintaistellussa voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä.

Viz in Toolptip

Dashboardien suunnittelijat ovat jo pitkään haaveilleet mahdollisuudesta upottaa tooltippeihin dynaamisesti päivittyviä visualisointeja. ”Viz in Tooltip” –ominaisuuden myötä dashboardeille on mahdollista tuoda ihan uusi interaktiivisuuden taso ja tehdä entistä selkeämpiä ja käyttäjäystävällisempiä kokonaisuuksia, kun osan tiedosta voi upottaa graafin ”sisään”.

Lämpökartat tulevat

Myös paikkatiedon hyödyntäjille on uutta: lämpökartat tulevat ja mahdollistavat satojen tai tuhansien datapisteiden analysoinnin yhdellä silmäyksellä. Uusina ominaisuuksina esiteltiin myös geospatiaalisen tiedon ottaminen suoraan tietokannasta ja entistä laajemmat paikkatietojen join –kyvykkyydet.

Linux Server

Tableaun tukea Linux-pohjaiselle serverille on hartaasti odotettu monissa organisaatioissa, joissa Linux-pohjainen käyttöjärjestlmä on kustannustehokkain vaihtoehto. Tableau serverin administraattoreita ilahduttaa, että esimerkiksi serverin prosessien ḱonfiguraatiota, esimerkiksi datan extraktoinnista huolehtivien backgroundereiden määrää, voi vaihtaa ilman uudelleenkäynnistystä.

Uusi datamoottori Hyper, Viz in tooltip ja Linux Server ovat tällä hetkellä beta-vaiheessa. Lisätietoa Tableaun uusista ominaisuuksista löytyy täältä.

Certifiably Tableau

Tableaun konferenssi kokoaa viikoksi yhteen maailman parhaimmat Tableau-osaajat: Tableaulla on ollut tapana muistaa vaativan Certified Professional –kokeen suorittaneita konferenssissa t-paidoilla. Solutiven tiimistä mukana olivat Desktop sertifioidut Elina Vihriälä ja Mikko Pohjanliekki, jotka vetivät päälleen mustat ”Certifiably Tableau” –t-paidat. Kaikki paikalla olleet Tableau Certified Professionals koottiin myös yhteispotrettiin:

Myös Solutiven Tapani Paajoella on Elinan ja Mikon tapaan Tableau Desktop Professional –sertifikaatti. Näitä ylemmän tason Desktop sertifikaatteja ei tiettävästi ole Solutiven lisäksi kellään muulla Suomessa. Maailmanlaajuinen lista Tableaun sertifikaattien suorittaneista löytyy täältä.

Tableaun sertifikaatteja on kahden tasoisia, alempi Qualified Associate ja korkeampi Certified Professional. Tableau testaa erikseen Desktopin ja Serverin osaamista. Tarkempia tietoja Tableaun sertifikaateista ja niiden vaatimuksista löytyy täältä.

Konferenssin parhaita paloja

Konferenssissa oli tarjolla valtavasti satoja tuote-esityksiä, asiakastarinoita ja teknisiä hands-on sessioita.Konfferessikonkari Elina Vihriälä keskittyi tänä vuonna erityisesti suuryritysten asiakastarinoihin:

”Kävin kuuntelemassa kuinka suuryrityksissä on hoidettu esim. datan haku SAP-HANA:sta live yhteydellä ja miten Snowflakea on hyödynnetty tietovarastona Tableaun kyljessä massiivisille datamäärille. Oli myös mielenkiintoista kuulla, miten Charles Schwab  on organisoinut 12000 käyttäjän Tableau ympäristönsä ja rakentanut organisaatioonsa Tableau Centre of Excellencen.”

Mikko puolestaan hyödynsi mahdollisuuden päästä tutustumaan Tableaun tuotteisiin hieman pintaa syvemmältä:

”TC – nimenomaan yhdysvalloissa – on ainoa julkinen tilaisuus jossa Tableaun tuotekehitystiimi on todella laajasti edustettuna. Mahdollisuutta päästä keskustelemaan Tableausta ja sen tulevaisuudesta suoraan kehittäjien kanssa en yksinkertaisesti voinut jättää hyödyntämättä, joten massoille suunnatut hands-on sessiot jäivät tällä kertaa omalta osaltani vähemmälle. Hyperin saksalaisilta kehittäjäjiltä sai kuulla mielenkiintoisia yksityiskohtia Hyperin teknologiasta ja sen mahdollistamista tulevaisuuden kehityssuunnista (Hyper kun on pohjimmiltaan täysiverinen hybriditietokantamoottori!). Tableau Labs -tapaamisissa puolestaan pääsin mm. testaamaan Tableaun tulossa olevaa self-service data prep -työkalua Maestroa sen kehittäjien ja user research -tutkijoiden kanssa – pääsinpä vielä antamaan muutaman kehitysidean itselleni tärkeistä toiminnallisuusksista.”

Edellä mainitut sekä  muu TC17:ssa nähty sisältö vahvistivat entisestään käsitystämme siitä, että Tableau ei tyydy visuaalisen analytiikan piikkipaikalla lepäilemään laakereillaan, vaan puskee täyttä vauhtia eteenpäin!

Mielenkiintoisia esityksiä oli niin runsaasti, että suurin ongelma oli valitsemisen vaikeus. Kaikkeen mielenkiintoiseen ei millään aika riittänyt, mutta onneksi tallenteet suuresta osasta konferenssin sessioita ovat ilmaiseksi katsottavissa osoitteesta http://tclive.tableau.com/

Kannattiko reissu? Ilman muuta! Ensi vuonna lähdetään sitten New Orleansiin, tule sinäkin mukaan kokemaan TC18 paikan päällä! Ennakkovaraajien etuhintainen rekisteröityminen aukeaa lähiviikkoina.

Jaa artikkeli:

Valikko